Moj internet dnevnik
Plima
crljivica2
Izdvojeno
Nema izdvojenih postova.
Ljubav je tu i tamo i svugdje
***

A. G. Matoš

SAMOTNA LJUBAV

 

Ponoć već je prošla, svjetlo mi se gasi,

Na baršunu crnom leži teška noć;

Čelom mi se truni spomen tvojih vlasi –

Ljubavi daleka, kad ćeš, kad ćeš doć?

 

Otišla si. Gdje si? Ko da umrla si.

Udaljenost ima smrti tužnu moć,

Srcem srsi, strasti, dušom sumnje, strasi –

Poginut ću noćas i za dragom poć.

 

- Ljubav nije sreća – znaš li kad mi reče? –

- Ljubav, to je rana, i ta rana peče,

- Ljubav boli, boli, kao život boli,

- Teško, teško onom koji jako voli.

 

Nisi pravo rekla. Ljubav bol  je, plamen,

Ali muči samo kad sam sam – ko kamen.
Čelani zbrdazdola
Upišite tekst...
Cista Velika zbrda


Šibenik
***

Arsen Dedić

POSLJEDNJI TANGO U ĐEVRSKAMA-

BONUS

 

sastanak mladih esperantista u gudučoj
tradicionalna regata sonković–raslina
izbor najmlađeg starca
krapanjski planinari osvajaju kamenar
najmanja glava velike glave
eminentna jazz pjevačica iz oklaja
tour d’trtar
pobjeda tlm–a nad tbf–om
kantautor iz bute
kao i urbani reper sa škopinca
hamlet iz pakovog sela
miss tromilja
mister plišac
tribunjski blues osvaja
otvaraju se brojna turistička naselja
cro–a–porter u šepurini
nihilist sa visovca
natječu se težaci iz donjeg polja
na olimpijadi u disciplini
skok s motikom
najljepše dijete iz ulice paške zjačića
prve noge promine
šibenska nevista rodom iz berlina
i šibenski zet iz okolice osla
najsamosvojniji magarac iz težačke
švedska ženska klapa
na gostovanju u bribirskim mostinama
najpristupačnija litvanka na ljetovanju
u boraji
gošća iz mađarske–zemlje tisuću jezera
gošća iz slovačke–zemlje tisuću otoka
sve do šansonjera pokraj poduzeća »čistoća«
pleše se pleše, gospodo
na kraju kišnog lita
a onda
susvita

Crkva sv. Jakova


~~~
Nema zapisa.
IP posjetitelja
rss
Nema zapisa.

Kako je poznato, plima stiže svako jutro,

ali nikada to nije isto more

i uvijek donosi nešto novo.

Nekad se prikrada bez glasa, miluje, ugađa.

Nekad stiže dramatično, hučeći, zapjenjena, uznemirujuća.

To je moje more.

Dobrodošli u moje more!

Blog - lipanj 2009
utorak, lipanj 30, 2009

                 Otkad san postala blogeruša nosin aparat sa sobon i digod vrludan livo-desno za uslikat štogod meni zanimljivog. Ima nešto više od dvadeset godina da bar desetak puta godišnje prođen pored ove vidilice na izlazu iz Zadvarja. Ovi put odlučin izaći iz auta i napraviti još nekoliko koraka, iako je bija užasno sparan dan i već san kasnila na seminar. Radi ovakvog pogleda se isplatilo. Bila san vrlo iznenađena da sam zinila od čuda. Srećom nije bilo ni aviona, ni pilota koji bi pomislio da mu se ukazao hangar ni na nebu, ni na zemlji. Cetina se odmotavala do mora mjestimično natkrivena pogonima HE Kraljevac. Koliko smo puta prošli pored nekih zanimljivih prizora ni ne sluteći kakvoj smo lipoti okrenili leđa?!crljivica @ 01:44 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 28, 2009
                  I današnji dan je bija nekako vodnjikav. Nebo je bilo zamotano u sivi celofan, a kroz rupe je kapala kiša. Posal u vinogradu se mora završit tako da san ja ulazila i izlazila iz kabanice ko da san manekenka na modnoj reviji. A pista od lozine. Između sunčanog jutra i prvog pljuska uspili smo pobrati naše dvi lavande. Moja cura ih je povezala i pripremila za sušenje. S tin je i ovi dan na kraju dobija mirisnu krunu od lavande.  Sljedeća berba tek dogodine.      
crljivica @ 00:20 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
petak, lipanj 26, 2009

Ništa nije više sveto. A ni manje. Imena ovdje nisu važna.


crljivica @ 16:38 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 25, 2009
                 Prije desetak dana, točnije 16.6. je završio prvi dio restauracije i konzervacije krstionice na povijesnom lokalitetu Crkvine. Ovo na slici je obris prve krstionice od ukupno tri na istom mjestu. Na jesen će se radovi nastaviti oblaganjem druge dvije. Ovaj objekt će još neko vrijeme biti otkriven i dostupan pogledima. U narednih nekoliko dana će biti fizički zaštićen prekrivanjem specijalnim drvenim vodootpornim pločama i zaštitnom plastičnom folijom. Kad krstionica bude temeljito uređena planira se montaža prozirne kupole od pleksiglasa. Na taj način će krstionica biti zaštičena, a ujedno će posjetioci moći prići blizu i razgledati sam objekt. Postavit će se i putokaz prema nalazištu. Za sada se info o Crkvinama šire usmenom predajom. I u takvim uvjetima povremeno dolaze turisti razgledati ovaj spomenik nulte kategorije. Još samo da se dogodi kakvo ukazanje i eto blagostanja za svih.
                  Svi koji su u ovom terminu radili na Crkvinama proslavili su to radno. Samo ovaj put su forsirali janjetinu. I svak je moga sam odabrat misto u debeloj ladovini di su se osjećali najugodnije. Evala in.
Posjeta arheologa i studenata arheologije iz Zagreba koji su radili na lokalitetu Gardun u Trilju.Grupa kolega prosvjetara iz šibenske osnovne škole Vidici.


crljivica @ 22:58 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 24, 2009

            Ovo je pisma za Sijerkovića, Vakulu i inu im braću po zanatu. Sunce nam danas veselo namiguje. Nadam se da do popodne neće zažmiriti na oba oka, pasti na trticu i uteč iza oblaka cvileći.

Dodano u 17:43. Uzalud vam trud, svirači.
crljivica @ 13:21 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 22, 2009

          Danas popodne smo bili u malo misto Tučepi (teško mi ovo iđe priko jezika) za vidit kako se mali smistija. Vrime je bilo isto ka i jučer i kao šta će vjerovatno bit i sutra. Slike dočaravaju nešto litnje šeme od otprilike četiri do četiri i po bota. Nisan tila izravno slikavat more iz dužnog poštovanja prema morskim blogerašicama i blogerašima. Ipak je moj blog u drači i grabovini i s pogledom na Biokovo. More je ode samo kao nužna pozadina. Gledajući ove fotografije čovik se lako pogubi u vrimenu. Nisan sigurna je li se lito primiče ili izmiče. Di su kratki rukavi?crljivica @ 23:35 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
         Ne znan ko će ode oka stisnit. Upravo je opet zatreslo. Ja taman pišen novi post. Evo sad će biti dva nova.
crljivica @ 23:01 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 21, 2009

             Evo slije da se vidi oko čega sam se mučila cijeli jučerašnji dan. Jutros san uvatila koji tračak sunca i uslikala novu gredicu. Nadan se da se primjeti da ima manje plastike. Biljčice su tek posađene i trebat će neko vrijeme da se oporave od šoka i krenu.  Nakon sadnje san dooobro zalila, a i nebo je bilo na mojoj strain pa je zalivalo sve do jutros. Fotografija je nešto slabije kvalitete jer mi se onaj bolji aparat pokvario i sad je u servisu. Slomio se jedan dio koji se inače kvari 1 : milijun.  Da ovaj nedjeljni dan ne prođe bez adrenalina pobrinila se majčica priroda. Dobro nam je stresla gaće. Počelo je odjednom i prilično bučno. Prema količini uzbuđenja procijenili smo da je za sada izdržljivo i čekali smo da se zaustavi. Nakon nekih 4-5 sekundi se intenzitet pojačao, stvari su bez sumnje postale vrlo ozbiljne, a mi smo se dali u juriš na vrata. Vani su već bili oni koji su bili brži. Pamtin da je u kući još rumbavalo kad san već bila vanka. U ovm slučaju je pobjeći bilo vrlo razborito. Nadan se da to nije dodatno šokiralo moje nasade. Bar se zemljica oko njih bolje slegla. Ružmarin će dobiti bolje misto.crljivica @ 16:36 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
petak, lipanj 19, 2009

            Mislin da u ovom postu ni neman šta za pisati jer se sve vidi na slikama. Samo da napomenen onima koji me čitaju da san već pisala o planovima za uređenje vrta. Evo je krenulo pa šta bude. Ovo je tek početak, a ideja i planova ima još. Kamene ploče su sa krova stare srušene pojate. Mislim da smo ih iskoristili na najbolji mogući način i sačuvali kao uspomene. Grubo kamenje smo dovlačili sa okolnih brda. Nešto u auto, a nešto smo morali i na noge. Nije bilo baš ni blizu. Šta nas je bilo više. to nan je bilo lakše potezat. I mašklin je digod dobro doša. Za neka kamenja smo se predomišljali pa smo se vraćali opet istin puton. Vidi me! Ja rekla da neman šta pisat! Ponestalo babi bisa.crljivica @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 17, 2009

                    Evo smo se rastali s malin. Oša je radit u malo misto na moru. Lani je ispeka zanat u jednom poznatom šibenskom restoranu, zaradija lipe novce, naija se lipe spize, upozna neke face poznate s tv-a, lipo se obuka, turnija štogod sestri, bratu, mater i čaći, upumpa gorivo u auto. Ove godine nije moga dočekat kad će počet. Skače do plafona od sriče. Kaže ne može dočekat kad će uzet tacnu. Teško da ćemo se češće sretati. Radi dvokratno. Neće imati puno slobodnog vrimena, a ni mi sve do sredine srpnja. Nakon toga dio familije ide u Šibenik, dio ostaje kući, a drugi mali će vjerovatno isto na bauštelu. Premda ovaj post priziva tugu zbog rastanka, kod nas i nije tako. Pravimo od svega cirkus. Borše su u portapaku. Mašemo šugamanima za pozdrav. Auto se vraća na rikverc. Mali iskoči. Skače u zrak, grabi velikim koracima. Više leti nego oda i rukama pravi anđela po zraku. Maaamaaa, nisan te poljubijaaaa! Aaaaj ča.


Fotografija je s weba.
crljivica @ 12:16 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 15, 2009
          
            Zahvaljujući našim mještanima koji rade u Županijskim cestama, ispostavi Cista Provo, imamo isti tretman kao i Dalmatina. Ajde, dobro. Gotovo isti.
crljivica @ 12:45 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 14, 2009
 

        Naša metropola je na vrlo civiliziran i kulturan način proslavila dan sv. Ante Padovanskog. Gay paradom i koncertom Lepe Brene. Evala!
crljivica @ 00:37 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
petak, lipanj 12, 2009
                    Baklave su veoma povezane s mojim djetinjstvom na Visu.Na Klapavici je bila slastičarna. Neman pojma kako se zvala. Kad smo išli u slastičarnu, išli smo u turke. U turke drvena vitrina, zeleno opituranih okvira, a iza stakla ogromne bile šampite, žute krempite i one, zlataste baklave, točaju se u onoj vodi, svjetlucaju, blistaju, plešu isprid dičjih očiju. Mater me opominjala da mogu uzet bilo šta samo ne baklavu, da se ne mačan. A meni bilo drago slatko. Jezik se već lipija za nepceTe su mi baklave i dan danas prid očima i činu vodu. Nema veze šta san puno puta otada ila baklave. Nekad san ih ila, eto, samo da ih provan, nekad u prigodama reda radi, a nekad od puste želje. Posli puno godina san čitala Prousta i “U traženju izgubljenog vremena” i vidila da to i nije neko uvrnuto i vrlo osobno čupkanje prošlosti, kako se to meni činilo. Baklava, ne’š ti! S vrimenon san provala one iz Bobisa i iz Kalimera,. Iman susidu kojoj baklave ispadnu fenomenalno, poznanicu koja ih povremeno napravi samo za mene jer zna koliko ih volin. Sve su savršene po izgledu, boji, okusu, veličini, količini orasa. De fakto, mogu ih ist kad god mi padne na pamet. I svakoj fali trunčica nečega da bi moje zadovoljstvo bilo kompletno. Vjerovatno nikad neću imati prilike saznati šta su imale one baklave u turke na Klapavici, a šta ovima fali. Naime, nikad nisan pojila niti jednu baklavu u turke.

Fotografiju Klapavice ustupio mi je viški bloger Kut. Hvala.crljivica @ 11:25 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 10, 2009


         U ovoj fazi aktivnosti na lokalitetu Crkvine vrši se rekonstrukcija i restauracija krstionice. Krstionica je kompleks i sastoji se od tri objekta oblikovanih u različitim povijesnim periodima, tj, tri krstionice u jednoj. U ranijem periodu članovi vjerske zajednice su se krstili kao već odrasli ljudi, spuštajući se u vodu. S vremenom se taj običaj mijenjao i u kasnijem periodu su se krstili u dječjoj dobi.  Zato se i obujam krstionice prilagođavao i smanjivao. Na lokalitetu radi grupa arheologa i povijesničara umjetnosti iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu: Ljubo Gudelj, povijesničar umjetnosti i kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, te Marko Rogošić, vrstan konzervator i restaurator, također iz MHAS-a. Lokalna uprava je dala financijsku potporu, a pomažu i mještani. Radi se na učvršćivanju krune krstionice. Za taj postupak se koristi kreč, bijeli cimenat i pijesak. Kako svaki meštar ima neku skrivenu tajnu, tako se i omjer ovih sastojaka čuva u rukavu. O zanimljivosti nalazišta potvrđuje i posjet prvog predsjednika Sabora u neovisnoj Hrvatskoj. gosp. Žarka Domljana i supruge. Supruga je nekad bila poznata glumica Iva Marjanović.. Naime, u tv seriji “Prosjaci i sinovi” je glumila Matanovu ženu Nušu. Svi koji su gledali tv-seriju sjećaju se Nuše po Matanovoj izreci “Tri koraka isprid mene, silo nečista.” Prošle godine je Crkvine posjetio ministar za kulturu gosp. Biškupić. Najvrijedniji do sada nađeni predmeti, osim kamenih ulomaka crkvenog namještaja i same građevine, jesu novčići iz rimskog doba, te naušnice, kopče, ostruge i razni predmeti za svakodnevnu upotrebu, datirani u 10. stoljeće.
crljivica @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 8, 2009

                Je li stroj zamijenio čovjeka, ili je ovdje čovjek zamijeno stroj? Treba samo uhvatiti ritam, posložiti ugodno toplo poslijepodne i ne pretjerano veliku površinu, dobro ugoditi i naoštriti kosu, znati da si svoj na svome, osjetiti miris pokošene trave, čuti zvučni picikato od sudara vlati i oštrice kose, melodični intermeco između dva zamaha, unijeti nešto mladenačke razigranosti i iskustvene zrelosti u spoznaju da se posao mora napraviti, i eto zadovoljstva u radu. Eto sklada čovjeka i kose, i pokreta, zvuka, i mirisa. I eto veselja zbog učinjenog posla. Kako je malo potrebno da bi čovjek bio zadovoljan!crljivica @ 21:45 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 7, 2009

Neočekivani prizor u Cisti Velikoj.
Mladenkina kuća je prva s desne strane.
crljivica @ 09:13 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
petak, lipanj 5, 2009

              Danas nakon ručka san se uputila na kratku šetnju selom da ulovin neki dobar moment i napravin koju sliju. Ubrzo san dobila krilato društvo boje neba. Odleprša bi čas livo, čas desno. Parilo mi se, bez nekog cilja. Na koncu je sletio na ruku, kratko mi je pozira, a ja san učinila klik. Ovo je bija kratki trenutak predaha, a onda je svon forcon navalija na aparat. Ko zna šta mu se učinilo od aparata?!
crljivica @ 19:53 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 3, 2009       Najprije hvala, hvala svima koji su glasali za me, a onima koji nisu poručujem da nisam zlopamtilo. Nisam sklona depresiji, samo što me ovo kišno vrime zbunjuje i remeti mi planove. Lito je već nastupilo bez obzira na sve promjene tlaka i izmjene oblačnosti i vedrine. Posla oko kuće ko u priči, a ne mogu noson proviriti vanka. Dva dana san bila iskopčana od dnevnih zbivanja po blogeru, od vijesti i pošte jer je cili dan padala kiša, rumbavalo i sivalo. Kod nas su strujne instalacije takve da gasim komp i kada ptica na žici ima pun mjehur. Nisam baš neki ovisnik o internetu, ali me vesele šarene slike, stihovi iza kojih bih i sama stala, raspoloženja koja se poklapaju s mojim, pjesme kojih sam se uželjela i koje ću, vjerovatno, mumljati ostatak dana, vicevi koje još nisam čula, a stvarno su originalni. Ma i nisam uvik u formi. Inspiracija nekad pomiša vino i pivo, zatetura, pa joj ni pomoćni kotačići ne pomažu. To su kratkotrajna akutna stanja, ali me živciraju. A zašto čuvarkuća? Jer je prilagodljiva, skromna i uvik sjajno zelena. I poticajna.
crljivica @ 23:47 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
counter
Jedna najava
Knjaz u Cisti Velikoj

Sat
crljivica
Cista Velika
službene stranice

Sport u Cisti Velikoj


Brojač posjeta
49227
Vrtni impresionizam
***

Arsen Dedić

BALADA O PROLAZNOSTI

Kad lutali smo svijetom
kao raspršeno sjeme,
govorili smo sebi -
to je za neko vrijeme.

I ne znajuć’ da smo
na izgubljenom brodu,
mi vikali smo: "Kopno!"
dok gledali smo vodu.

Kad ljubili smo kratko
u tuzi kišne noći,
govorili smo za se
da ljubav tek će doći.

Postavljali smo stvari
ali opet ne za dugo.
Za sva smo mjesta rekli -
odredit ćemo drugo.

Kad rađala se sreća
i čekala je slava,
pomišljali smo opet -
to nije ona prava.

Kad prijatelja nema,
a dani idu sporo,
govorili smo za se
da vraćaju se skoro.

Gdje najviše smo dali
dobivali smo manje,
ali mislili smo - to je
tek privremeno stanje.

Kad gubili smo život,
govorili smo: "Neka"
i vjerovali čvrsto
da pravi tek nas čeka.

Putovali smo dalje
kad davno već smo stigli.
Tek počeli smo nešto,
a drugo već smo bili.

 

I ostali smo tako
kraj odlazeće vode,
nerazjašnjeni sasvim
i pomalo van mode.

U započetoj priči
u ljubavi bez traga,
jer svakoj smo se kući
približili do praga.

U privremenom redu
nekorištenih stvari
ni osjetili nismo
da sami smo, i stari.

Dok vjerovali još smo
da svaki put se mijenja,
mi rekli smo si zbogom

govoreć’ doviđenja.

Index.hr
Nema zapisa.