Moj internet dnevnik
Plima
crljivica2
Izdvojeno
Nema izdvojenih postova.
Ljubav je tu i tamo i svugdje
***

A. G. Matoš

SAMOTNA LJUBAV

 

Ponoć već je prošla, svjetlo mi se gasi,

Na baršunu crnom leži teška noć;

Čelom mi se truni spomen tvojih vlasi –

Ljubavi daleka, kad ćeš, kad ćeš doć?

 

Otišla si. Gdje si? Ko da umrla si.

Udaljenost ima smrti tužnu moć,

Srcem srsi, strasti, dušom sumnje, strasi –

Poginut ću noćas i za dragom poć.

 

- Ljubav nije sreća – znaš li kad mi reče? –

- Ljubav, to je rana, i ta rana peče,

- Ljubav boli, boli, kao život boli,

- Teško, teško onom koji jako voli.

 

Nisi pravo rekla. Ljubav bol  je, plamen,

Ali muči samo kad sam sam – ko kamen.
Čelani zbrdazdola
Upišite tekst...
Cista Velika zbrda


Šibenik
***

Arsen Dedić

POSLJEDNJI TANGO U ĐEVRSKAMA-

BONUS

 

sastanak mladih esperantista u gudučoj
tradicionalna regata sonković–raslina
izbor najmlađeg starca
krapanjski planinari osvajaju kamenar
najmanja glava velike glave
eminentna jazz pjevačica iz oklaja
tour d’trtar
pobjeda tlm–a nad tbf–om
kantautor iz bute
kao i urbani reper sa škopinca
hamlet iz pakovog sela
miss tromilja
mister plišac
tribunjski blues osvaja
otvaraju se brojna turistička naselja
cro–a–porter u šepurini
nihilist sa visovca
natječu se težaci iz donjeg polja
na olimpijadi u disciplini
skok s motikom
najljepše dijete iz ulice paške zjačića
prve noge promine
šibenska nevista rodom iz berlina
i šibenski zet iz okolice osla
najsamosvojniji magarac iz težačke
švedska ženska klapa
na gostovanju u bribirskim mostinama
najpristupačnija litvanka na ljetovanju
u boraji
gošća iz mađarske–zemlje tisuću jezera
gošća iz slovačke–zemlje tisuću otoka
sve do šansonjera pokraj poduzeća »čistoća«
pleše se pleše, gospodo
na kraju kišnog lita
a onda
susvita

Crkva sv. Jakova


~~~
Nema zapisa.
IP posjetitelja
rss
Nema zapisa.

Kako je poznato, plima stiže svako jutro,

ali nikada to nije isto more

i uvijek donosi nešto novo.

Nekad se prikrada bez glasa, miluje, ugađa.

Nekad stiže dramatično, hučeći, zapjenjena, uznemirujuća.

To je moje more.

Dobrodošli u moje more!

Blog - siječanj 2010
nedjelja, siječanj 31, 2010

             Koliko je star komšiluk Čelani?! U potrazi za nekim vidljivim podacima kojim će mi otkriti starost našeg sela, ja mogu jedino pabirčit neke godine po zidovima, sačuvanin dokumentima, fotografijama nekog pedantnog vlasnika koji je zapisa godinu na poleđini i tako posta svidok u pričama onih živučih šta dobro pamte. U tome mi je pomogla i Anica. Najstarija stanovnica Čelana, naša Anica, je rođena tu 1916.g. Anica se dobro sića da je njezina mater umrla četrdesete, u dobi od šezdeset i četiri godine. Brzim izračunom san došla do podatka da je Aničina mater rođena 1876.g.


U jednoj kući je sačuvan kupoprodajni ugovor.

Cista 28. Kolovoza 1901.
Božo Čelan pk.Ivana iz Ciste od
svoje dobre i slobodne volje za se i za

potomke dnevom današnjim daje pušta
i prodaje za uvike Nikoli Keglju
pk. Mate jednu staru kuću poruše
nu ili mirinu u Cisti medju mejašin

ima od istoka podneva i (?) isti Niko

la Kegalj, a od zapada Nikola Čelan

                          (--- ?) od

istoka i zapada, za cienu medju stran
kami pogodjenu od kruna dviesto
tine /200/ koje prodavaoc Božo Če
lan prid podpisanim svidocim podpuno
prima od kupovnika Nikole Keglja
odričući se za sebe i potomke svako

ga prava i posieda iste kuće mirine

a mećući kupovnika njega i njegove (?)

de u mirini (?) i materialni vjekoviti posied
Pročitano-Potvrdjeno-Potpisato
+ Bože Čelana pk. Ivana prodavalac
+ Nikola Kegalj pk. Mate kupovnik
                                              + Petar Kegalj pk. Mate svidok
                                              + Ivan Klarić pk. Mate svidok
                                              + Don Lovre Banović Župnik svjedok

Očekujen da će se Čelani sititi izvući i privrnit ladice, ili zavirit u prašnjeve kuverte, privrnit priko ruke neko staro pismo i namirit se na koju sliju iz davnine s poznatim likovima živih ili pokojnih. S jednima se naš život svakodnevno ispripliče, a ove druge smo spremili na škanciju sjećanja. Na ovi ili oni način oni su dio naših života. Fala Kreši i Vinku.

crljivica @ 19:50 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 25, 2010

Snimanje 3D (10.01.2010.)


                    Još ću ja malo o Crljivici. Samo šta ću se ovi put iz prošlosti preselit u sadašnjost. Prije samog snimanja tribalo je napravit pripreme, malo uljepšat pozadinu, razmistit instrumente i agregat koji će sve to napajati. Firma je Geografika iz Splita i bavu se laserskoim snimanjem raznih objekata, građevina, arheoloških artefakata za potribe istraživanja i prezentiranja. Ovdje dolazi svaki detalj do izražaja, za razliku od klasičnog načina fotografiranja i crtanja. Laserom se snima izvorno stanje objekta pomoću ručnog đojstika koji se može nosati i dovesti do bilo kojeg mista po želji i potribi. Postoji i fiksni joystick koji stoji na stalku i odatle snima. Uz to se rabi i obična pocinčana mreža maloga okna. Oblijepi se papirnatim točkicama i učvrsti za predmet koji se želi snimati. Pomoću točkica se kontrolira snimljena površina i eventualni pomak. Npr. ako se nimanje prekinulo, točkice su orijentir odakle će se nastavliti lasersko skeniranje. Stećak je sniman sa svake strane posebno. Slike su obrađene na kompu i u konačnici se dobila trodimenzionalna slika. Osim Geografike, na terenu je bila i brojna ekipa iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Svatko voli vidit šta se radi u njegovon mistu pa su se tako i naši cestari došli pozdravit s ljudima i izbliza povirit tehniku. Život ide dalje. Ae! A priča o Crljivici će dobit još puno poglavlja.

Hosted by 3D STUDIO. 
Duško, hvala.

crljivica @ 16:52 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
petak, siječanj 22, 2010

                       U moru vedrih i stabilnih dana uvik se uvuće koji kad se sve se izokrene naopako, struja misli krene preko drača i dubokih i mutnih voda, a energija struji u suprotnom smjeru pa iman osjećaj da sa sobom povlači sav talog od prošlih dana. I onda grabin slušalicu i zoven neke brojeve koje san prije izbjegavala iz nekih razloga. E sad je pravo vrime za njih. Danas mogu sve podnit. Danas san se našla u vriči brukava, pa ajmo je onda napunit do vrva. Kad se iskobeljan, većina ružnih stvari će ostat unutra. Jučer čitan u novinama o mladoj zadranki koja priča svoju štoriju. Ona bi na fakultet, ona bi u kazalište, ona bi putovala s momkom. Sasvim normalne želje i potribe. Ali leži u postelji, bolesna i nepokretna. Gledan se u ogledalo. Čini mi se da je ona tamo iza. Isprid njenog lika moja se duša stisla ko zrno prezle. Sitna duša.

Biorine

crljivica @ 18:22 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 19, 2010

               Ako ima netko tko je dobio račun za naplatu članarine za downportal.net, molim da mi se javi radi razmjene iskustava. Šifra: ubila me cifra. Ovo nije šala , nego doslovno ono što se zaista dogodilo. Hvala na razumijevanju. Pozdrav svima.


crljivica @ 15:11 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
subota, siječanj 16, 2010

                         Tumačenja simbola su toliko raznolika da se čovik ne može uvatit za jedno pravilo. Po izboru ukrasa mogu se jedino razlikovati klesarske radionice. U reljefima je prikazano sve ono čime se pokojnik bavija za života. Iz toga se može štošta otkriti o načinu života u ta vrimena. U slobodno vrime nisu dangubili. Kad nisu ratovali, onda su po šumi gonali jelene i divlje gudine. U nedostatku televizije i plejstejšna bavili su se turnirima, a dame društvenim plesovima. Za pretpostavit je da je svaki uspješan turnir završava urnebesnim tulumom . Očito je da su poznavali nove modne trendove iz srednjeeuropskih gradova, Londona, Beča, Pariza. O la la. Možda su baš odavde odjeknuli modni vriskovi koje danas etablirana modna prezimena prilagiđavaju i potpisuju. Pokojnici su za sada još anonimusi, jer grobišta ni približno nisu istražena. Jedino postoje dva stećka  ispisana bosančicom i di se spominju imena Herka i Vladne Kustražić, vjerovatno cistski knez i njegova žena **. Ovim stećcima se naročito bavija Marijan Lozo, totalni amater ali s  respektabilnim znanjem i ogromnom ljubavi prema arheologiji. Danas su stečci još uvik zagonetka i za arheologe, a još veći misterij za današnje stanovnike. Malo ko da nije bar jednom sa ovog mista čuja crkveno zvono, u sumraku vidija tihu povorku ili u mraku sreja vukodlaka oči u oči. Iz ovih kamenih ljepotana možemo dosta naučiti o globalnoj povijesti.**Dodano u 16.57: Makla sam smajliće kraljice i kralja jer su mijenjali smisao rečenice iza koje su se nalazili.

crljivica @ 01:12 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 12, 2010
                      Crljivica sa sedan bunara, ooooooj! Od ove gange bi mogla početi priču o crljivici. Crljivica je kompleks sa sedan bunara. Šta in je priroda darovala, ljudi su iskoristili, naziđali krune i napravili pojila. Malo koji cisčanin generacije do šezdesete nije ode učija plivati. Osin bunara, na Crljivici su i dvi nekropole sa stećcima: Mala i Velika gomila. Ima ih s jedne i s druge strane ceste Trilj - Imotski. Ima oko 80 stećaka i teško se odlučiti koji je lipši i atraktivniji, iako su ih već dobro iskljucale kiše, bure i slana. Struka pretpostavlja da su stećci postavljeni u 14. i 15. stoljeću. U okolici je bilo obilato kamena i oni bogatiji mogli su sebi i svojima priuštiti trajni spomen na život i smrt kad je došlo vrime da pokucaju na nebeska vrata. Veličina stećka također je bila proporcionalna debljini imovinske kartice pokojnika.  Prema obliku, stećci su bili sanduci, ploče i sljemenjaci. Ovi zadnji izgledaju kao da imaju krov.  Stećci se nisu razbacivali, ni načulili di je kome palo na pamet. Na prvi pogled izgledaju raštrkano. Na drugi pogled se može vidit da imaju nekog reda. Postavljeni su u smjeru istok-zapad i prema tome kakav je bija položaj sunca toga dana kad je čovik umra. Sve je još dodatno bilo začinjeno snažnom simbolikom. Ove krajeve su stanovnici napustili onoga trena kad su in turci ugrozili opstanak. Razbižali su se na sve strane tražeći novi teritorij za život u slobodi. Moran napomenuti da i danas nešto tutnji u daljini. Nit’ su turci, nit’ su labudovi, već se zemlja trese.
crljivica @ 16:10 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare
subota, siječanj 9, 2010
           
                           Sam naslov je dovoljno dug da bi moga bit post sam za sebe. Ali to je ipak za sada samo naslov. Mnogi me pitaju što znači crljivica. Neki i znaju da je to lokalitet u Cisti Velikoj.  Zato san pripremila jedan post o tome, nešto duži i sa puno slika. Kako se sv. Ilija odlučija danas razbaškarit nebesima, taj dugi post sa puno slika će biti kad se učini vrime.(P.S. Uvik san na blogeru. 
Ili u postu ili u izboru.
)
crljivica @ 10:47 |Komentiraj | Komentari: 49 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 6, 2010
                          
       Hvala svima koji su me pročitali i klikali za mene. Glasovanje je bilo transparentno, da se izrazin modernin načinon. Još da upitan blogera je li nagrada prijelazna. U koga je sad? Ima li ih još koliko do mene? Još me nije zapala ni od prvog izbora. Ili ju je Sveti Nikola odnija sa sobon da u miru provjeri je li za one do 15. Uzdravlje svima!!!


crljivica @ 17:17 |Komentiraj | Komentari: 46 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 4, 2010
 

               Prvog radnog dana nakon Nove godine odlučila san otić kupit botune za đemper. Pogled kroz ponistru je drža moju odluku još u zraku. Nakon stopedeset metarar san bila u ozbiljnoj dvoumici: naprid ili nazad. Nakon još toliko san pomislila da se ovo pametnome ne bi dogodilo. Kad mi je došla voda do kolina e onda san rekla: ko ga šiša. Ritki prolaznici su bili i sami zaokupirani svojon pojavnošću po ovako šugavon vrimenu i nisu puno obraćali pažnju na nekoga ko slikaje. Cili grad se zrcalija. Sve se vidilo uduplo. Na trafici ugledan poznati lik. Bivši susid, i bivši muž bivše prijateljice iz bivše klape. Šta sad?! Skrenit livo i izbjeći susret i posli mislit da san kukavica. Ili pogledat desno i naći se s čovikon oči u oči. Ok. Ovo ne može biti gore od mokrih postola. Od malo kurtoazije me neće zabolit glava. Sve što je uslijedilo je bilo dostojno strica Oskara.
                Vjerovatno bi Marla skenirala sve izložene botune za pola minute, koju sekundicu prije ili posli, i izabrala optimalnu boju, oblik i veličinu. Meni je tribalo dva dana, mokre noge i postole. Na kraju san ipak pronašla svih sedan komada na jednom mistu i nimalo nalik na one koje san zamislila.

crljivica @ 16:19 |Komentiraj | Komentari: 54 | Prikaži komentare
counter
Jedna najava
Knjaz u Cisti Velikoj

Sat
crljivica
Cista Velika
službene stranice

Sport u Cisti Velikoj


Brojač posjeta
49227
Vrtni impresionizam
***

Arsen Dedić

BALADA O PROLAZNOSTI

Kad lutali smo svijetom
kao raspršeno sjeme,
govorili smo sebi -
to je za neko vrijeme.

I ne znajuć’ da smo
na izgubljenom brodu,
mi vikali smo: "Kopno!"
dok gledali smo vodu.

Kad ljubili smo kratko
u tuzi kišne noći,
govorili smo za se
da ljubav tek će doći.

Postavljali smo stvari
ali opet ne za dugo.
Za sva smo mjesta rekli -
odredit ćemo drugo.

Kad rađala se sreća
i čekala je slava,
pomišljali smo opet -
to nije ona prava.

Kad prijatelja nema,
a dani idu sporo,
govorili smo za se
da vraćaju se skoro.

Gdje najviše smo dali
dobivali smo manje,
ali mislili smo - to je
tek privremeno stanje.

Kad gubili smo život,
govorili smo: "Neka"
i vjerovali čvrsto
da pravi tek nas čeka.

Putovali smo dalje
kad davno već smo stigli.
Tek počeli smo nešto,
a drugo već smo bili.

 

I ostali smo tako
kraj odlazeće vode,
nerazjašnjeni sasvim
i pomalo van mode.

U započetoj priči
u ljubavi bez traga,
jer svakoj smo se kući
približili do praga.

U privremenom redu
nekorištenih stvari
ni osjetili nismo
da sami smo, i stari.

Dok vjerovali još smo
da svaki put se mijenja,
mi rekli smo si zbogom

govoreć’ doviđenja.

Index.hr
Nema zapisa.